Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Άλλοι κόσμοι

Κοιμήθηκα μεσημέρι. Θυμάμαι άλλη μια μέρα της ενήλικης ζωής μου, που είχα κοιμηθεί το μεσημέρι, μα τότε ψηνόμουν στον πυρετό.  Ξαναγύρισα σ’ ένα όνειρο επαναλαμβανόμενο, χρόνια τώρα.

Στα όνειρά μου, μεσημεριανά ή βραδινά,  πηγαίνω σ’ ένα σπίτι.  Είναι το σπίτι του άλλου μου μυαλού. Ενός άλλου κόσμου. Βρίσκεται παραδίπλα απ’ την κατηφορική όχθη ενός ποταμού.  Το ποτάμι δεν το βλέπω, αλλά ακούω τα νερά του. Φουντωτά πλατάνια σκιάζουν το κτίσμα και τον κήπο, που δεν έχει όρια ούτε φυτά. Κάτι φυτεύω πάντα με τα χέρια –χωρίς εργαλεία- και γυρνάω στο επόμενο όνειρο να τα ποτίσω μα ξέρω πως είναι νωρίς για να ξεμυτίσουν τα λουλούδια και τα λαχανικά μου. Ναι, ξέρω. Τίποτα δεν ευδοκιμεί κάτω απ’ τα πλατάνια, αλλά αυτοί είναι κανόνες αυτού του κόσμου. Στον πλανήτη του σπιτιού, το χώμα είναι πλούσιο και περιμένει. Το σπίτι είναι μεγάλο και σκοτεινό. Κι απ’ έξω κι από μέσα, μα το μπερδεύεις με τα δέντρα. Μόνο εγώ το ξεχωρίζω και ξέρω που είναι η πόρτα του. Οι τοίχοι σκούροι κι έπιπλα δεν υπάρχουν. Τα παράθυρα μικρά κι υπάρχουν δωμάτια για όλους τους αγαπημένους. Συγυρίζω παρότι σκόνη δεν φαίνεται ποτέ. Ονειρεύομαι τις γιορτές που θα φωτίσουν το μέρος. Τα παιδιά και τους φίλους που θα το πλουτίσουν με τα χρώματα των φορεσιών τους. Χαϊδεύω τα πατώματα και τα ντουβάρια που έχουν ρουφήξει υγρασία γιατί στέκουν χρόνια ατελείωτα εκεί. Πριν ακόμα ξεκινήσω να τα ονειρεύομαι όλα αυτά. Λαχταράω να τριγυρνάω. Κάθε φορά συναντάω καινούρια δωμάτια ή ίσως και να ‘ναι τα παλιά που έχουν ολότελα αλλάξει προσανατολισμό και προοπτικές. Είμαι σίγουρη πως ούτε ετούτη τη φορά θα μείνω για πολύ. Μου λείπει, μα δεν είναι ακόμα η ώρα του να κατοικηθεί. Φεύγω χωρίς λύπη. Ξέρω πως θα το ξαναβρώ στο επόμενο  όνειρο.

(Κι αν κάποιος βγάζει νόημα απ’ όλα αυτά, ας το εξηγήσει και σε μένα.)

4 σχόλια:

  1. Kαλησπερα....πρωτη φορα στο blog σας
    (ειδα τρια μελη) Μου αρεσε ο τιτλος σας !!!

    Λοιπον σχετικα με αυτο το ονειρο που ειδες Νεφοσις...
    και που βλεπεις σε συνεχειες , δεν εισαι η μονη.

    Ο καθε ενας απο εμας.....(δεν ειμαστε πολλοι) που βλεπει συνεχειες ....εχει πολυ εντονη προηγουμενη ζωη....!!! Δεν ξερω τωρα μπορει να με νομισεις και γραφικο... δεν συνηθιζω να μιλαω για αυτα δημοσια....αλλα κατι μου λεει να στα γραψω αυτα σημερα εδω.
    Λοιπον παμε απο την αρχη το φαινομενο λεγεται ντεζαβου δηλαδη μπορει να συμβαινει και στον ξυπνιο μας πχ. βλεπουμε στιγμες που εχουμε ξαναζησει παγωνουμε προς στιγμην και ολα μας φαινονται γνωστα.
    Το ονειρο τωρα, Ο χωρος ειναι συγκεκριμενος απ οτι καταλαβα, αλλαξει προοπτικες καθε φορα αλλα ειναι γνωριμος. Αυτο εισαι εσυ. Οπως κινεισαι καθε φορα στην κανονικη σου ζωη ολο και κατι διαμορφωνεις , εκει....στον αλλο πλανητη.
    Ειναι που φυτευεις κατι.... αλλα δεν φυτρωνει, τωρα αυτο κοιτα το στην ζωη σου τι δεν κανεις απο αυτα που θες...και τι περιμενεις να γινει αφου τα αφηνεις κατω απο την σκια του "πλατανου". Σε λιγο πρεπει να βρεις τροπο να το αλλαξεις ολο το σκηνικο.... ηρθε η ωρα ξερεις οτι το εδαφος ειναι καρπερο.... απλα δωστα ολα και κανε αυτα που ονειρευεσαι και δεν μιλαω να φυτεψεις αλλα σπορια εχεις στο μυαλο σου εκεινα που εχεις φυτεψει και κεινα περιμενουν να φυτρωσουν..... κι οχι κατω απο τον πλατανο.
    Το σπιτι που το ξερεις μονο εσυ που το αγγιζεις που βλεπεις λεπτομεριες μην το φοβηθεις ειναι η ζωη σου την εχεις πνιξει την εκρυψες και την βλεπεις μονο εσυ για ζωη.
    αυτα....
    λεπτομεριες για ναυτιλομενους... καποιες θεωριες λενε πως ο χρονος δεν υπαρχει ...ουτε και ο χωρος.... αυτο που βλεπεις στο ονειρο σου υφισταται και λειτουργει κανονοκα.Επισεις εχει αποδειχτεί το χωροχρονικο ασυνεχες.... και εσυ απλα βλεπεις μερος του ....δεν ειναι ολοι προικισμενοι για αυτο αλλα δεν μιλαμε για αυτους μιλαμε για εσενα ....!!!! Κατι που κανεις στο μελλον ...ερχεσαι εσυ η ιδια και το πειραζεις στο παρον σου.... μπορει και στο παρελθον σου...και τοτε συμβαινει το ντεζαβου.... εισαι εσυ σε ολες τις εκφανσεις του χωροχρονου...ενα πολυ επιπεδο πολυδιαστατο ον που εδω σημερα ...που βλεπεις αυτες τις αραδες...εισαι απλα μια νοητικη προβολη του "ολου" εαυτου σου....

    τωρα φευγω ηρθαν κατι τυποι με ασπρες στολες και με παι.........ρνουν...............!!!!Help

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ κύριοι με τις άσπρες στολές, αφήστε τον/την Is Sallos!!!
      Ούτε ευχαριστώ δεν πρόλαβα να πω καλέ!

      Διαγραφή
  2. Γλυκιά μου άνοιξε κανένα θείο Σίγκμουντ:)
    Αν και αυτός είναι ξεπερασμένος για την ερμηνεία των ονείρων.
    Το υποσυνείδητο παίζει περίεργα παιχνίδια.
    Φιλάκια καλή μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ έριξα μια ματιά, αλλά μόνο για τον Βαμβακούλα νύφη βρήκα και δεν πολυταιριάζει στην περίπτωση. :Ρ
      (Καλό μήνα Σοφάκι!)

      Διαγραφή