Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

"Happy Birthday", λέει η Google

*
'Εχουν περάσει πολλά χρόνια (πάνω-κάτω μια γενιά) από τότε που το διαδίκτυο ορθωνόταν ως ένα ευεπίφορο καινούργιο κοινωνικό σύστημα έφτιαχνε τις δομές του, έχτιζε την ηθική του, διαμόρφωνε την κουλτούρα του και βίωνε την πολλά υποσχόμενη οικουμενικότητά του. Ξεκινώντας σε πειραματικό επίπεδο ως υποστηριζόμενο πρόγραμμα του αμερικάνικου υπουργείου άμυνας για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, πέρασε στην Ευρώπη και στο hightech ερευνητικό κέντρο του Cern για να αγκαλιάσει σιγά-σιγά τον κόσμο ολόκληρο, με την εκθετική καμπύλη ανάπτυξής του και τις ποικίλες διαδράσεις του να καθορίζουν τις καινούργιες νόρμες και τα aspirations του σύγχρονου κόσμου.
Σήμερα πλέον, η ανάγκη ελέγχου του γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Όσο κι αν η πληροφορία επιτάσσει την ελευθερία της, τόσο εντονότερα οι εξουσίες και τα κέντρα ελέγχου με κάθε τρόπο αντιστέκονται. Έτσι τα τελευταία χρόνια ζωντανεύουν εφιάλτες τυλιγμένοι σε ακρωνύμια, όπως ACTA, SOPA και PIPA. Αυτή τη στιγμή το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού αναζητά νόμιμους τρόπους για να ελέγχει την πρόσβαση του κάθε χρήστη, με πρόσχημα να προστατεύσει την ιδιωτικότητά του. Στο ίδιο πνεύμα καλείται να συνταχτεί και η Ευρώπη. Παρά τις αποφάσεις που εκκρεμούν και στις δυο μεριές του Ατλαντικού, υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου και της προστασίας της ατομικότητας, όπως ο Noam Chomsky, εταιρίες του διαδικτύου και ειδικοί αντεπιτίθενται. Στο πίσω μέρος του μυαλού σου, το νιώθεις κι εσύ, πως είναι η σειρά σου να διαλέξεις τη μεριά που θα σταθείς για να εξακολουθήσεις να ισορροπείς στην άκρη του κύματος.
Κι όμως, όσο κι αν σου λένε ότι σε παρακολουθούμε, ξέρουμε τις συνήθειές σου, γνωρίζουμε τις αδυναμίες σου, ξέρουμε τα μυστικά σου, μπορούμε να σε χειραγωγήσουμε, τόσο πιο αμέριμνος περιφέρεσαι σε κοινωνικά δίκτυα και σε απροστάτευτες δομές. Αλλά ακόμη κι αν εξοργίζεσαι, ακόμη κι αν αντιστέκεσαι, ακόμη κι αν το παλεύεις στο βαθύτερο μέσα σου, μια κερκόπορτα πάντα θα μένει ανοιχτή...
Κι όταν τη μέρα των γενεθλίων σου μπαίνεις να ψάξεις κάτι στο google και βλέπεις αυτό*, γίνεσαι εύκολη λεία, είσαι πρόθυμος να τα ξεχάσεις όλα.


Μπορούμε πάντα όμως να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη έκκληση για δημοκρατικό και ελεύθερο Διαδίκτυο που υπήρξε ποτέ. Υπόγραψε εδώ και διάδωσέ το.

3 σχόλια:

  1. Happy Birthday from Google,
    You belong in the net
    with the bloggers and twitterers
    and the others like you

    (να ζήσεις συνμπλόγκερ! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς μπορούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά σε θεματικό παιδικό πάρτυ με ψυχαγωγούς-ανιματέρ με πολλά διαδραστικά παiχνίδια. Δείτε ιδέες & στο site μας. www.polyparty.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή