Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Δράσεις δροσιάς

(φωτό Elena Gogou)
Η Μάνια Μαράτου κάνει μια εκπληκτικά υποβλητική ανάγνωση της Ιλιάδας 
μαζεύοντας αρκετούς θαμώνες κάθε βράδυ, για 12 συνεχόμενα βράδια, στα σκαλάκια της Ερεσσού στα Εξάρχεια. Με καρέκλες από την κατάληψη στο Βοξ. Με χάπενινγκ γειτονιάς. Με κρασάκι και σπιτικά μεζεδάκια για όσους ξεμένουν. Με κεριά κάτω από το πανό που κρέμεται από το φανοστάτη. Εκεί ακριβώς που τις υπόλοιπες νύχτες γίνεται το dealing.


Ο εξαίρετος βιβλιοθηκάριος ξιφουλκεί υπερασπιζόμενος το αυτονόητο, το δημόσιο χαρακτήρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, λογχίζοντας με τις αναρτήσεις του τους ιδιώτες που έχουν βαλθεί να (δια)σώσουν τον εθνικά ύψιστο φορέα γνώσης, ιστορίας και παράδοσης.

Στο Γύθειο, στον πυρήνα του πολιτικού συντηρητισμού, στο νομό που παραδοσιακά κρατεί το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων, δίπλα στην προς εκποίηση, αξιοποίηση και εντέλει κακοποίηση της παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, εκεί, επιλέγει η νεολαία του Σύριζα να διοργανώσει την καλοκαιρινή της κατασκήνωση, διεκδικώντας τις παραλίες, τα καλοκαίρια και τη ζωή του κοντινού μέλλοντός της.

Στο Μαρούσι, αριστερές συλλογικότητες και ομάδες antifa οργανώνουν πορεία, ζητώντας να κλείσουν τα γραφεία που μουλωχτά μια βδομάδα πριν άνοιξε η χρισηαβγή

Κι εσύ τώρα, ξωμένοντας πίσω, προσπαθείς να μαζέψεις τις σταγόνες από τον αγώνα τους, επαπειλούμενες δροσοσταλίδες μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, να διώξεις το ζόφο των θανάτων τριγύρω σου, να ελαφρύνεις την αλυσίδα που σε βαραίνει και σέρνεσαι καθημερινά, να πάρεις ανάσα και δύναμη για να συνεχίσεις, μηρυκάζοντας μια παλιά σοφή συμβουλή:

Κοίτα το θεριό στα μάτια και χτύπα το μες στην καρδιά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου