Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

το διακύβευμα, η ελπίδα

Στο αφιέρωμα του e-περιοδικού Hit&Run με θέμα το διακύβευμα των εκλογών  συμμετείχε και το ιστολόγιο. Η ανάρτηση στο Hit&Run εδώ 



Έσσετ’ ήμαρ
Ιλιάδα Δ’ 164, Ζ:448

“Μέχρι τώρα φοβόμασταν, από τώρα και στο εξής θα ελπίζουμε”, φέρεται να είπε ο Εβραίος ψυχίατρος Victor Frankl απευθυνόμενος στη γυναίκα του όταν συνελήφθη από τους Ναζί · ήταν ο μόνος από την οικογένειά του που επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν υπάρχει ελπίδα χωρίς φόβο, ούτε και φόβος χωρίς ελπίδα, και με την αβεβαιότητα και το φόβο φωλιασμένα στις καρδιές μας, προσμετράμε την ελπίδα. Κι αυτή καταφθάνει με τον πολιτικό λόγο, πετιέται μέσα από τις αντιπαραθέσεις, φουσκώνει στις εξαγγελίες. Είναι αυτή που θρέφει άρχοντες και υπηκόους, ηγέτες και πόπολο, αλλά κυρίως τους απελπισμένους και τους κατατρεγμένους· είναι αυτή που σε κάνει να υπομένεις, να προσμένεις και να αναζητάς. Γιατί όταν όλα έχουν χαθεί αυτή μονάχα απομένει.

Είναι άραγε μεμπτό να στηρίζεις το μέλλον σου σε ελπίδες; Αν δεν πιστεύεις στο ανέλπιστο, δεν θα το’βρεις.Το θέμα δεν είναι αν πιστεύεις στα λόγια τα μεγάλα και τα ωραία. Το θέμα δεν είναι να τρέφεσαι με όσα σου υπόσχονται. Το θέμα δεν είναι αν φοβάσαι να ελπίζεις, η ελπίδα από φόβο είναι δειλία. Το θέμα είναι να ξεπεράσεις όχι το φόβο αλλά την ίδια την ελπίδα, να τη μετουσιώσεις σε όραμα, πιστεύω, δράση, πράξη. Το βαθύ ριζοσπαστικό είναι να μπορέσεις να ξεχωρίσεις τη δική σου ελπίδα, να ζωγραφίσεις το δικό σου όνειρο, να βρεις το δικό σου βήμα σε μια κοινωνία που έτσι κι αλλιώς θα προχωρά προς τον έναν ή τον άλλο δρόμο. Το αληθινά επαναστατικό είναι να πιστεύεις σε σένα τον ίδιο. Γιατί έτσι κι αλλιώς το «αύριο θα είναι μια άλλη μέρα».
Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση το θέμα που διακυβεύεται δεν είναι να ξαναβρείς, αλλά να μείνεις πιστός στην ελπίδα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου